Arıcılardan ‘Apiterapi’ atağı
Yaşamın sürüdürülebilirliğinin temel taşı olan Arılardan ekonomi ve sağlık alanında en verimli şekilde yararlanabilmek amacıyla çalışmalar sürüyor.

Arıcılık ve bal üretiminde en önemli merkezler arasında yer alan Aydın’da Aydın İli Arıcılar Birliği öncülüğünde akademik çalışmalar yürütülüyor. Türkiye’de kaliteli bal üretimini artırmak, arı ürünlerinin sağlıkta da kullanılabilmesini sağlamak, sahte balla mücadele etmek ve arı ırklarını geliştirmek amacıyla her geçen gün artan çalışmalara Adnan Menderes Üniversitesi de katkı sağlıyor.
AB Projesi
Aydın Adnan Menderes Üniversitesinin koordinatörlüğünü yaptığı, Türkiye’den Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Polonya’dan Çevre ve Yaşam Bilimleri Üniversitesi, Litvanya’dan Vitautas Magnus Üniversitesi, İtalya’dan Umbria Çiftçiler Birliğinin partner olduğu “Arıcılar İçin Tıbbi Arıcılık-MEDI-BEEB” adlı Erasmus + AB projesi kapsamında arıcılar, apitrapi ve apiterapide kullanılacak sağlıklı arı ürünlerinin üretilmesi konularında eğitilecek.

“Biz en iyi üretim için elimizden geleni yapıyoruz”
Yapılan çalışmaların hem arı ırklarının gelişmesinde hem sağlıklı bal üretiminde hem de sahte bal üretiminin önlenmesinde etkili olacağını ifade eden proje ortaklarından Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ayhan Özdemir:
“3 dönemdir Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanlığını yürütmekteyim. Arıcıların sorunları özellikle son günlerde artmaya başladı. Özellikle sahte ve sağlıksız bal üretimi ve gelirlerin giderleri karşılamaması nedeniyle alternatif yollara gitme kararı aldık. Biz en iyi üretim için elimizden geleni yapıyoruz ancak ürünlerimiz piyasada para etmiyor. Maliyetlerimiz çok yüksek. Bizler vatandaşlarımıza arının yaptığı balı yedirmek istiyoruz ama ne yazık ki vatandaşlarımız marketlerde, kahvaltı yerlerinde, otellerde sahte balı bilmeyerek daha çok tercih ediyorlar. Biz vatandaşlarımıza gerçek bal tüketmeleri konusunda sürekli bilgilendirmede bulunuyor ve 3 kilo sahte bal yiyeceklerine bir kilo iyi bal yesinler istiyoruz. Gerçek bal yiyin ki en azından şifa olur. Ama sahte bal yediğinizde hastanelerden kurtulamayacaksınız.”
“Arıcılık yüzde 50 oranında düşebilir”
Türkiye’de 85 bin kayıtlı arıcının olduğunu ifade eden Başkan Özdemir:
“Bunların 15 bini kayıtsız şekilde üretim yapıyor. Neredeyse bir-iki milyon insan geçimini bu arıcılıktan sağlıyor ama son günlerde maliyetlerdeki artışlarla birlikte arıcılığın yüzde 50 oranında düşeceğini düşünüyoruz. Çünkü gerçek arıcılar bu işi artık yapmak istemiyor. Biz arıcılar, maliyet artışları, balımızın para etmeyişi ve sahtecilerle mücadele edemiyoruz. Devletimizin yanımızda olmasını istiyoruz. Biz devletimizden para-pul herhangi bir yardım da istemiyoruz. Bizim en büyük mücadelemiz sahtecilikle. Sahte bal üretenlerle devletimiz mücadele etsin, gerisini bize bıraksın. Arıcılar kendi kendilerine yeter ve vatandaşa da en iyi balı en iyi fiyata yedirir. Sahte bal ile gerçek bal arasındaki farkı bilgilendirme için kamu spotu oluşmasını istiyoruz. Merkez birliğine bu konuda büyük görev düşüyor. Vatandaşımıza, arının ürettiği balı tüketmesi gerektiğini eğitmemiz ve öğretmemiz gerektiğini düşünüyorum.”

“AB Tıbbi Arıcılık Projesi”
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nin kendilerine büyük destek verdiğinin altını çizen Başkan Özdemir: “ADÜ öncülüğünde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği’nin ortak Avrupa birliği projesi var. Şu anda zaten bayan arıcılarımızın eğitimi konusundaki projemizi yürütüyoruz. Yürütmekte olduğumuz Avrupa Birliği ‘Apiterapi’ adında tıbbi arıcılık projemiz var. Apiterapi’nin çok önemli olduğunu, balla tedavinin veya arı ürünlerinin ne kadar faydalı olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Türkiye’deki doktorlar da bu durumun farkında ve gerçek balla birçok hastalığın tedavisinin sağlanacağını ifade etmekteler” dedi.
“Vatandaşlarımızın sahte bala karşı duyarlı olmalarını istiyoruz”
Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Görevlisi Ziraat Mühendisi Turgut Küçük:
“İl Tarım Müdürlüğü olarak apiterapi konulu bu projeyi ilimiz genelinde arıcılara tanıtarak daha kaliteli daha hijyenik arı ürünleri üretilmesi hususunda gerekli çabaları gösteriyoruz. Aynı zamanda il müdürlüğü olarak arıcıların bu çalışmalarını rahatlıkla yürütebilmeleri için belirlemiş olduğumuz arı konaklama yerlerine yönlendirerek onların daha kaliteli bal ve arı ürünlerini üretmelerini teşvik etmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Ve bu çaba doğrultusunda arıcılarımızla sürekli eğitim halindeyiz. Onlara yeni teknikleri, bilgileri aktarmak için il müdürlüğü ve birlik olarak üniversiteyle bu çalışmayı yürütüyoruz. Piyasada bahsedilen arı ürünlerinin dışında sahtecilikle ilgili gerek il müdürlüğü olarak, bakanlık olarak üzerimize düşen görevleri yapıp bunun denetimlerini de sürdürüyoruz. Sahte balla ilgili piyasadan il müdürlüğümüze gelen duyumları değerlendirerek bu konuda yapılması gereken yasal tedbirleri alıp arıcılarımızın bu konuda mağduriyet yaşamamaları için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Sahte balla ilgili vatandaşlarımızın almış olduğu duyumları kurumumuza bildirerek gerekli yardımı yapmalarını bekliyoruz” dedi.

“Arıcılar İçin Tıbbi Arıcılık-MEDI-BEEB isimli Avrupa Birliği Projesi”
Projenin yürütücülüğünü yapan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Murat Yılmaz, yaptığı açıklamada:
“Apiterapi; bal, polen, bal mumu, arı ekmeği, propolis, apilarnil ve arı zehiri gibi arı ürünlerinin tedavi ya da sağlığı koruma amaçlı kullanımı ve yine bu arı ve arı ürünleri kullanarak bazı hastalıkların tedavisinde tamamlayıcı ve destekleyici tedavi yöntemi olarak kullanılması biçimidir. Arı ürünleri antibakteriyel, antioksidan, antifungal, antiinflamatuar, antitümör, antiseptik özellikleri nedeniyle tıp, ilaç ve gıda sektörü başta olmak üzere kamuoyunda da oldukça ilgi görmektedir. Dünyada apiterapi, yani arı ve arı ürünleri ile tedavi giderek yaygınlaşmaktadır. Türkiye de Sağlık Bakanlığının apiterapi eğitim sertifika programlarına katılan hekimlerce ve geleneksel ve tamamlayıcı tıp alanında çalışan hekimlerce arı ürünleri kullanılarak tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu konuda sağlık alanında çok ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Ancak unutulan en önemli konu apiterapi amaçlı kullanılacak arı ürünlerini üretenlerin arıcılar olduğu ve ürünlerin nasıl üretildiğidir. Apiterapi uygulamasında istenilen faydanın sağlanması kaliteli ve nitelikli ürün üretilmesiyle mümkündür. Arıcılar doğru yöntemler ve uygulamalar ile arı ürünlerini üretmezlerse, arı ürünlerinin sağlık alanında kullanılması yarardan çok zarar verebilir.”

“Sağlık alanında arı ürünlerinin kullanılabilirliğinde arıcılar kilit rol oynamaktadır”
Prof.Dr.Murat Yılmaz, konuşmasının devamında:
“2017 -2019 yılları arasında Apiterapi adlı arı ürünlerinin sağlık açısından önemi konulu yaptığımız başka bir Avrupa Birliği projesi kapsamında, arıcıların sadece bal üretimine odaklandıkları ve apiterapi konusunda bilgilerinin olmadıklarını gördük. Sağlık alanında kullanılacak arı ürünleri uygun koşullarda ve uygun yöntemlerle üretilmediğinde yarardan çok zarar verecektir. Sağlık alanında arı ürünlerinin kullanılabilirliğinde arıcılar kilit rol oynamaktadır. Bu nedenle, Arıcıların apiterapi konusunda eğitilmeleri, nitelikli ve kaliteli arı ürünlerinin üretilmesi, saklanması ve pazara sunulmasına kadar belirli standart uygulamaların öğretilmesi amacıyla, Arıcılar İçin Tıbbi Arıcılık adlı proje hayata geçirilmiştir. Gerek insan beslenmesi gerekse insan ve hayvan sağlığı amaçlı kullanılan arı ürünlerinin doğru yöntemlerle üretilmediğinde, uygun koşullarda saklanmadığında içerik özeliklerini kaybedeceği, ilaç, kimyasal atık vb. kalıntılar içermesi durumunda ise zararlı etkilerin olabileceğinin öğretilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda proje kapsamında arıcıların eğitimi için uluslararası bir eğitim programı ve eğitim içeriği oluşturulacaktır. Apiterapide kullanılan arı ürünlerinin sağlıklı üretimi için arıcıların eğitimini amaçlayan ‘Arıcılar İçin Tıbbi Arıcılık-MEDI-BEEB’ projesi ile 5 dilde hazırlanacak eğitim portalı ve eğitim materyalleri, tüm partner ülkelerde arıcıların eğitimi için ülke arıcı birlikleri ve ilgili kurumların kullanımına açık olacak” dedi.

“Kırsal kalkınma bakımından önemli”
Prof.Dr.Murat Yılmaz, son olarak:
“İnsan ve hayvan sağlığını ilgilendiren apiterapi uygulamaları için sağlıklı arı ve arı ürünlerinin üretiminin sürdürülebilirliği, konu ile ilgili eğitim almış sertifikalı arıcılarca apiterapi ürünlerinin üretilmesi, pazarlanmasına izin vermesi, bu üreticilerin tüm üretim aşamalarının denetlenmesi için ilgili bakanlıklarca yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Bu sayede bu yetkinliğe sahip arıcılar apiterapide kullanılacak nitelikli arı ürünlerini daha yüksek fiyatlara pazarlama olanağı da bulacaklardır ki bu da kırsal kalkınma bakımından önemli bir sonuçtur” dedi.
29 Eyl 2023 - 12:35 - Yaşam
Muhabir Ali Soydemir
Yorum yazarak Kentte Yaşam Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kentte Yaşam hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kentte Yaşam editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kentte Yaşam değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Kentte Yaşam Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kentte Yaşam hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kentte Yaşam editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kentte Yaşam değil haberi geçen ajanstır.